Minden, amit az “utazás vs koronavírus” témáról tudni érdemes

A jelenleg kialakult, koronavírus okozta krízishelyzet és pánik miatt számos kérdés merülhet fel azok körében, akik utazást terveznek. Legyen szó közeli, avagy távolabbi időpontról, összeszedtünk néhány fontos információt, amivel mindenképp érdemes tisztában lenni, ha utazni vagy éppen utazást lemondani szeretnél.

plane-841441_1280.jpg

Az utazások lemondásának következményei, kérdéses visszatérítések

Sok utazni vágyó szembesül most azzal, hogy a már megrendelt, kifizetett út lemondására kényszerül. De vajon minden esetben szükséges lemondani a közeljövőben tervezett utazásunkat? 

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy az utazási irodák a közeljövőben induló utazásokat a lehetőségekhez képest igyekeznek későbbi időpontra átfoglalni a folyamatosan változó koronavírus helyzet miatt. Emellett, az utasoknak azt javasolják, hogy ne mondják le a már lefoglalt nyári utazásukat még, ráérnek később is dönteni, hiszen a helyzet gyorsan változhat. 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint, amennyiben utazási irodán keresztül foglalt valaki és lemondja az utazását, az iroda bánatpénz megfizetését követelheti a szerződési feltételekben meghatározottak szerint. Abban az esetben, ha az utas saját maga foglalta le a szállást, akkor az adott szállás határozza meg, hogy kötbérmentesen meddig mondható le. 

Tehát a lemondás sok esetben nagy költséggel járhat, viszont néhány utazási iroda ingyenessé vagy kedvezőbbé tette az utazások lemondásának feltételeit.

Egy esetben jogosult a fogyasztó a befizetett díj azonnali visszatérítésére az utazásszervezőtől: Ha a célország, a szerződés megkötését követően, a külpolitikáért felelős minisztérium által vezetett honlapra felkerül az „utazásra nem javasolt” célországok közé. A lehetőség ilyenkor is fennáll, hogy a felek a szerződést közösen módosítsák, akár átfoglalva az utat másik időpontra.

Milyen esetben kerülsz karanténba?

Jelenlegi tudomásunk szerint azok a magyar állampolgárok, akik a vírus külföldi gócpontjairól érkeznek haza, a határon ellenőrzésen, vizsgálaton esnek át, majd a hatóságok karantént rendelnek el számukra.

Esetenként kórházi karantén helyett házi karanténra is kijelölhetik potenciális fertőzötteket a hatóságok. Azok, akik a vírus gócpontjainak számító területekről érkeztek, de az ellenőrzés során tünetmentesnek bizonyulnak, ugyanúgy hatósági házi karanténba kerülnek, minimum 14 napra. Akiknél a vizsgálat koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azok a legtöbb esetben kórházi karanténban kerülnek elhelyezésre. 

Kiutazási tilalom nincs, viszont Magyarország területére már csak magyar állampolgárok léphetnek be (a teherszállítást leszámítva).

Ezenfelül, az aktuális rendkívüli kormányzati intézkedések szerint, a magyar emberek védelme érdekében nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai és a kormánytisztviselők.

utazas.jpg

Néhány hasznos tanács

Bármilyen külföldi utazás esetén fontos figyelnünk arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából szigorúan tartsuk be a higiéniai előírásokat, illetve az adott ország hatóságainak utasításait is.

Természetesen időseknek és/vagy betegséggel küzdő embereknek erősen ajánlott elhalasztani az utazás időpontját, ezt leszámítva minden más esetben csupán néhány teljesen alapvető tanácsot kell megfogadni és alkalmazni.  

  • Az első és legfontosabb, a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés.
  • Köhögésnél, tüsszentésnél használjunk zsebkendőt, majd a használt zsebkendőt ajánlott minél előbb kidobni a szemétbe.
  • Bár a szájmaszk használata nem véd bizonyítottan, nagy mértékben a vírus fertőzésétől, azonban használata erősen ajánlott, hiszen saját magunk is veszélyeztethetünk másokat. 
  • Az egyszer használatos maszkokat, használat után dobjuk ki.
  • Lehetőleg kerüljük az érintkezést - kifejezetten a lázas, köhögő személyekkel.
  • Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz.
  • Ha lázat, száraz köhögést, mellkasfájdalmat vagy egyéb, a vírust jellemző tünetet észlel magán valaki, akkor mielőbb kérjen orvosi segítséget és a bejelentkezést inkább telefonon intézze, mint személyesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://bestexotic.blog.hu/api/trackback/id/tr9415535828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BestExotic | Igényes egzotikus utazások

Nincs is nagyobb élmény annál, amikor új területeket fedezhetünk fel. Izgalmas kultúrák, aktív feltöltődés, új hangulatok vagy csak egyszerűen egy pihentető kikapcsolódás. A BestExotic-nál kizárólag prémium minőségi utazásokat találsz. Számunkra az a legfontosabb, hogy Te "csak" kikapcsolódhass és mindent megszervezzünk helyetted, ráadásul mindezt kedvező áron tegyük meg.

Kövess minket a Facebookon is!

süti beállítások módosítása