10 különleges hely, amiért érdemes Törökországba utazni

Nem is olyan rég, Törökország fogalma a magyarok számára még csak a bazárok sokaságát jelentette. Mára előtérbe kerültek a vitathatatlanul izgalmas kisvárosok, a mesebeli tájak felfedezése, az Égei-tenger és a Földközi-tenger partvidékeinek kihagyhatatlan nyaralóhelyei és ezzel az egyik legkedveltebb úticéllá vált ez a csodás ország.

Törökország kiváló lehetőségeket tartogat mindenki számára. Legyen cél a kikapcsolódás, a kirándulás vagy akár szórakozás, itt mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. Gyönyörű türkizkék tenger és fehér homokos tengerpartok a Török Riviérán, pezsgő éjszakai élet a belvárosokban, kihagyhatatlan természeti csodák és egyedülálló antik örökségek várják a turistákat. 

Íme néhány fantasztikus helyszín ahová mindenképpen érdemes ellátogatni !

topkapi1_1.jpg

10. Topkapi palota

A Topkapi palota, Isztambul egyik legszebb kilátásával bíró részén található, az úgynevezett Szeráj Csúcson. A palota építését 1465-ben fejezték be, amely II. Mehmed szultán rezidenciája lett, illetve az Oszmán Birodalom adminisztratív és oktatási központjaként is szolgált. 

A palotakomplexum négy hatalmas területű udvart, kerteket, illetve a körülöttük elhelyezkedő gyönyörű építményeket foglalja magába. Jelenleg világhírű gyűjteménnyel büszkélkedő múzeumként funkcionál, amely Isztambul egyik legvonzóbb látványossága a turisták számára.

A történelmi palotában a szultánok fényűző világát megidéző,  porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek tekinthetők meg.

konya.jpg

9. Konya

Konya Törökország Közép-Anatólia régiójában található, amely a világ egyik legrégebbi városa, mellesleg rendkívül híres építészetéről. Jelenleg is megtalálhatóak még a 12. és 13. század épületei is a városban, például az Alaeddin-mecset és a Seljuk-palota romjai.

A szeldzsuk kor stílusát képviselik a város legszebb látnivalói: a Mevlana Múzeum, a Szelimije dzsámi, az Inceminareli medresze, a Kataray medresze, de érdemes felkeresni a Mevlana Kulturális Központot is.

antalya.jpg

8. Antalya

A város, a gyönyörű Török Riviéra mentén, a Földközi-tenger partján fekszik és a várost gyűrűként öleli körül a Toros-hegység.

Antalya egy hatalmas, élénk város, ahol  számos üdülőhely, szálloda, bár és vendéglő fogadja a turistákat. A látványos táj,  gyönyörű tengerparttal, strandokkal, buja zöld hegyekkel és az ősi romokkal borított hegyekkel kiegészülve díszíti a várost. Az úszástól és a vitorlázástól, a hegymászásig, városnézésig és családi szórakozásig, Antalya mindenki számára kínál valamit.  

Az ókori negyed Kaleiçi környékén sétálva a turisták visszaléphetnek a város ősi múltjába, kilátással a régi városfalakra, a római kapukra, a labirintushoz hasonlító utcákra és a történelmi építményekre, mint például a városban található óratoronyra.

pamukkale.jpg

7. Pamukkale

A gyönyörű természeti képződmény 17 kilométerre található Denizli városának északi részétől. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, forrásvíz hozta létre. Ez Törökország legfontosabb természetes vízcsodája, amely az UNESCO világörökség részévé is vált.

A török legenda úgy tartja, hogy II. Euménosz pergamoni király lányának súlyos betegségére a gyógyító erejű forrás vize volt a gyógyír. Miután a király lánya megfürdött benne és ivott belőle, meggyógyult. Ennek következtében, II. Euménosz várost építtetett a helyre gyógyfürdőkkel. 

A mai napig megengedett az ásványi anyagokban gazdag medencékben való fürdőzés a turisták számára. Évente több mint kétmillió látogatóval büszkélkedhet a hely, ami Törökország egyik legnépszerűbb látványosságává vált.

image-turkey-cappadocia-1.jpg

6. Cappadocia

A Közép-Anatóliában található Cappadocia a kéményekre, kúpokra és a csúcsokra emlékeztető szokatlan képződmények mesebeli tájáról a legismertebb. A természetes folyamatok, mint például az ősi vulkáni kitörések és az erózió alakították ki ezeket a furcsa képződményeket. 

Több ezer évvel ezelőtt az emberiség figyelemre méltó elemeket adott a tájhoz azáltal, hogy házakat, templomokat és földalatti városokat faragott a lágy sziklákból. Ma turistalátványosságnak számítanak, de néhány lakást szállodaként is üzemeltetnek, illetve meg is lehet vásárolni néhányat.

Különösen a fotósok számára ez a legkedveltebb hely Törökországban. Az egyik legnépszerűbb program a légballonos túra, amely során gyönyörű kilátás nyílik a turisták elé a sziklák gerincére.

bodrum.jpg

5. Bodrum

Törökország déli, Égei régiójában található Bodrum. Egykor a Mauzóleumnak, az ókori világ hét csodájának egyik otthona volt. A görög stílusra emlékeztető, gyönyörű látképet nyújtó hófehér mészkő homlokzatok, Bodrum városára szintén nagyon jellemzőek. 

A bodrumi félsziget mintegy 170 kilométer hosszúságú partszakasszal rendelkezik, ahol vadregényes sziklás szakaszok, meseszép öblök, fehér homokos strandok, yacht kikötők és elegáns luxusszállodák váltják egymást. Az egyik legnépszerűbb látványosság a bodrumi kastély, melyet a keresztesek építettek a 15. században. A kastély Bodrum kikötőjére tekint le, melyet több millió dolláros vitorlások töltenek meg.

marmaris1.jpg

4. Marmaris 

Korábban Marmaris egy csendes kis halászfalu volt az Égei-tenger partján. Az 1980-as évektől kezdődő óriási átalakítások és építkezések következtében azonban mára Törökország egyik legeurópaibb kisvárosává fejlődött.

Marmaris Törökország egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye, amely tökéletes képet nyújt fenyves borítású hegyekről, homokos strandokról, türkizkék vizekről és a történelmi építészetről. Ez a lenyűgöző hajózási kikötő Törökország délnyugati részén, a Török Riviéra mentén található. A város igazi turisztikai paradicsomnak számít, kivételes látnivalókkal, vízisportokkal, kalandokkal, fantasztikus étkezési lehetőségekkel és igazán nyüzsgő éjszakai élettel.  

Bár Marmaris történelmi látnivalókban nem éppen gazdag, a környéke annál inkább az. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően az ókori világ hét csodája közül három is nagyon könnyen megközelíthető Marmarisból indulva.

ephesus1.jpg

3. Ephesus

Törökország régészeti látnivalói közül, az ókori római utcákat, hatalmas műemlékeket és romokat  jó állapotban megőrző, Ephesus városa a leghíresebb. A város egészen a 7. század elejéig a Bizánci Birodalom második legfontosabb városa volt. Az ásatások során a városnak csak egytizedét tárták fel, de így is meglehetősen pontos képet kaphatunk hajdani életéről.

Ephesus az ókori világ hét csodájának egyikével, az Artemisz templommal büszkélkedhet. Kihagyhatatlan látnivalónak számít a Hadrianus-templom és a csodálatos Celsus könyvtár, amelyet több mint 12.000 tekercs befogadására építettek. 

Emellett, az érdeklődők egyik kedvenc látnivalója a város múzeuma, amelyben a legtöbb turista számára a csúcspont, a Gladiator Szoba, ahol a gladiátor temető ásatási és információs paneljeinek kiállításai mutatják be a gladiátorok életét a város aranykorában.

nemrut-da.jpg

 2. Mount Nemrut

A Nemrut-hegy Mezopotámia egyik legmagasabb csúcsa. A hegyen különböző görög és perzsa istenek szobrait találjuk, mint például Héraklész, Zeusz, Apollón vagy Mithrász. Emellett, itt található még Antiochus Teos, kommagénéi király síremléke is. A hatalmas istenszobrok mindegyike 6 tonna és 10 méter magas, amelyek szemléltetik, hogy az emberek milyen erőfeszítéseket tettek azok felépítése miatt. Főként sziklákat használtak fel a megépítésükhöz, amelyeket a hegyről és a völgyekből hoztak és használtak fel.

A Nemrut-hegy csúcsáról csodás kilátás nyílik a környező hegyekre. A legnépszerűbb programok közé tartozik a keleti sziklákról nézni a naplementét, amikor a fej nélküli szobrokat a Nap gyönyörű, narancs színűre festi, még misztikusabbá téve ezzel a helyet.

hagiaaaa.jpg

1. Hagia Sophia

A Hagia Sophia egy hajdani bizánci építésű ortodox bazilika, majd később oszmán mecset volt, ma pedig már múzeumként üzemel, amelyet a kelet-római császár, I. Justinianus építtetett a 6. században. 

A gyönyörű épület lényegében egyfajta architekturális bravúr; korának összes ismeretét és elemét magába olvasztotta, s többszörös kupolamegoldása még ma is elismerést vált ki. Különlegességét a hatalmas, 31 méter átmérőjű kupolája adja, melynek köszönhetően az épület 1000 éven át a világ legnagyobb zárt tere volt. 

Az épület a 20. század eleje óta áll a vallási és politikai csatározások középpontjában. Érdekesség, hogy szimbólumként tekintenek rá mind a keresztények, mind a muzulmánok és Atatürk világi követői is. A Hagia Sophia Törökország leglátogatottabb múzeuma, évente több mint 3 millió látogatót fogadva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bestexotic.blog.hu/api/trackback/id/tr2615505020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BestExotic | Igényes egzotikus utazások

Nincs is nagyobb élmény annál, amikor új területeket fedezhetünk fel. Izgalmas kultúrák, aktív feltöltődés, új hangulatok vagy csak egyszerűen egy pihentető kikapcsolódás. A BestExotic-nál kizárólag prémium minőségi utazásokat találsz. Számunkra az a legfontosabb, hogy Te "csak" kikapcsolódhass és mindent megszervezzünk helyetted, ráadásul mindezt kedvező áron tegyük meg.

Kövess minket a Facebookon is!

süti beállítások módosítása