Egyiptom 10 kihagyhatatlan csodája

Egyiptom leginkább a történelem tankönyvekből ismert a többség számára, sőt az ország nevét hallva gyakran kizárólag a piramisok jutnak az eszünkbe. Na jó, de milyen lehetőségeket tartogat még Egyiptom a piramisokon túl? 

Az Egyiptomba látogatók számára a mai napig az elsődleges és legnépszerűbb program az ókori birodalom monumentális műemlékeinek felfedezése. Ilyenek például a piramisok, a nagy szfinx, a hajdani templomok, romvárosok, illetve a temetők, mint például a Királyok völgye és a Királynék völgye. Egyiptom azonban jóval több ennél.

A kevésbé kalandor szelleműek és a tengerparton pihenni vágyók számára rengeteg lélegzetelállító látványt nyújtó partszakasz áll rendelkezésére a Földközi-tenger és a Vörös-tenger partján. A természeti csodáiról is méltán híres ország,  kivételes látképet nyújtó sivatagokat, oázisokat, völgyeket, folyókat, korallzátonyokat és rendkívül gazdag vízi élővilágot rejteget. 

Ezúttal pedig meg is mutatjuk, szerintünk hová is érdemes ellátogatni, ha Egyiptomba vezet az utad!

siva.jpg

10. Szíva-oázis

A Nyugati-sivatag mélyén található Szíva-oázis, Egyiptom elszigetelt településeinek egyike, közel 23.000 lakossal. Ez a legjobb hely arra, hogy néhány napra kiszakadj a pörgős hétköznapokból, nem mellesleg kiváló kiindulópont a környező sivatag felfedezéséhez.

Ezt a gyönyörű oázist pálmafaültetvények veszik körül, emellett több mint 200 forrás található itt, amelyek között van sós, édes, forró és hideg vizű is. A források egy részét gyógyászati célra használják.

A város középpontjában egy hatalmas sár-tégla fellegvár romjai állnak, amelyek uralják a kilátást. A Kleopátra-fürdő Siwa leghíresebb víz forrása. Ez a helyiek és a turisták körében is rendkívül népszerű fürdőhely.

abu_simbel.jpg

9. Abu Simbel

Abu Simbel egy régészeti lelőhely Egyiptom déli részén, a Nasser-tó nyugati partján. Az itt található ikertemplomokat eredetileg a hegyoldalból faragták ki a Kr. e. 13. században, Nagy Ramszesz uralkodása alatt, a fáraó és felesége számára. A Gízai piramisok mellett Abu Simbel az ókori Egyiptom legismertebb műemléke.

Érdekessége, hogy a komplexumot a hatvanas években teljes egészében át kellett helyezni a mostani helyére, a Nílus áradásának fenyegetése miatt. A bámulatos épületek a világörökség részét képezik. 

Érdemes februárban vagy októberben ellátogatni a helyre, amikor fesztiválszezon van és a lélegzetelállító látványhoz zene, tánc és mulatozás is társul.

dahab.jpg8. Dahab

Dahab egy kulcsfontosságú tengerparti város a Sínai-félsziget keleti partján, amely ugyanúgy szól a sivatagi kirándulásokról és kalandokról, mint a tengerparti pihenésről. A szállások és az éttermek árai kifejezetten megfizethetőek, Egyiptom tekintetében a legolcsóbbak.

A Vörös-tenger az egyik legfontosabb búvárhely a világon és a Dél-Sínai-félszigeten találhatók a legjobb merülési helyek többsége. Többek között, itt található a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége, a Blue Hole, azaz a Kék Lyuk. A több száz méter mély krátert, a tengerpart közelében egy aszteroida becsapódása hozta létre. 

Mindemellett, a szörf, vitorlázási és búvárkodási lehetőségek, valamint a teve- és dzsip túrák varázsolják Dahab városát az egyik legnépszerűbb úti céllá a Vörös-tenger partvidékén. 

egyiptomi_muzeum.jpg7. Egyiptom múzeum

A fáraóvilág kincslelete, Kairó Egyiptom Múzeuma a világ egyik legnagyobb múzeum gyűjteménye. Ha Egyiptomban jársz, akkor kihagyhatatlan, hogy meglátogasd a kairói Egyiptom Múzeumot. Megközelítőleg 120.000 antik lelet található itt, ami hihetetlen képet nyújt az ókori Egyiptomról.

A múzeum földszintjén a látogatók megtekinthetik az ókori egyiptomi emberek által használt papiruszok és pénzérmék hatalmas gyűjteményét. Az első szinten pedig az ókori Egyiptom utolsó két dinasztiájából származó műemlékeket és a Királyok völgyében talált tárgyi leleteket csodálhatják meg. 

Az emlékek között felfedezhetőek múmiák, szarkofágok, kerámiák és ékszerek, de a legnépszerűbbek Tutankhamen király kincsei. Az úgynevezett Királyi Múmia Szoba pedig nem kevesebb, mint 27, a fáraói korszakból fennmaradt, királyi múmiát tartalmaz.

hurghada.jpg6. Hurghada

Hurghada Egyiptom legrégebbi és leghíresebb üdülővárosa a Vörös-tenger partján. A helyszín nem csak a napozni és strandolni vágyó turistákat várja, hanem azokat is, akik szeretnék aktív programokkal megtölteni a nyaralásukat. Közkedvelt esti program a bazárok látogatása, a város hosszú sétánya naplemente után megtelik a helyi árusokkal.

Hurghada városában mindenki megtalálja a saját számításait. A város búvár- és snorkeling központja az egyik legnépszerűbb, de lehetőség van sivatagi szafari túrára is. Érdemes ellátogatni a Giftun-szigetre ahol fehér homokos tengerpart, türkizkék víz és a szigetet körülölelő gyönyörű korallzátony várja a nyaralni vágyókat. Ha nem vonz a búvárkodás, érdemes kihasználni a környék hajókirándulási lehetőségeit, kihagyhatatlannak számít megcsodálni a sziget vízi élővilágát.

white_desert.jpg

5. Fehér-sivatag

A Fehér sivatag az Egyiptom nyugati sivatagának része, ahol az ide látogatók úgy érzik, mintha visszatértek volna a kőkorszakba. Az egyiptomi Farafrától 45 kilométerre északra található ez a sokáig ismeretlen, “rejtett” sivatag, ahová manapság már egyre több turista látogat.

A Fehér sivatag igazolhatóan a legismertebb sivatagi célpont Egyiptomban. Ide érkezve,az  embereknek az az érzése, mintha hófödte sziklákat látna, pedig itt szinte semmi csapadék nem esik, sőt a hőmérséklet télen is csak elvétve süllyed fagypont alá.

A sivatagok kedvelőinek és a kalandorok számára ez a tökéletes furcsa játszótér. A homokból kiemelkedő sziklák mészkőből vannak, amelyeket a homokviharok és az erózió alakított különleges formájúvá. A beduinok ezt a területet Vádi Gazzárnak, azaz Répák Völgyének nevezik, mert a szélerózió formálta sziklaformák gyakran répákra emlékeztetnek.

kiralyok_volgye.jpg4. Királyok völgye 

A Luxor közeli Királyok völgye Egyiptom középső részén található, ahol az i. e. 16-11. század között királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek sírok. A völgy a Nílus nyugati partján helyezkedik el. 

A völgyben 63 sír található, melyek között vannak egyszerű gödör méretűek, de találunk itt hatalmas sírkomplexumot is, több mint 120 kamrával. Mellesleg, ezek között található meg Tutanhamon sírja is, ami miatt a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelyévé vált. A királyi sírok a korszak hiedelmeivel, egyiptomi mitológiából vett jelenetekkel és temetési rituáléival kapcsolatos gondolatokkal vannak díszítve, visszarepítve minket a régi korok világába.

Létezik Királynék völgye is, amely a nekropolisz déli végén fekszik, ahová a királynőket és gyermekeiket átmentették. Itt még sok más síremlék is található, köztük II. Ramszesz felesége, Nefertari királyné.

alexandria.jpg3. Alexandria

A történelemkönyvekből már jól ismert várost Nagy Sándor makedón király alapította, i. e. 331-ben. Az egyiptomi nagyvárosokhoz képest Alexandriában sokkal romantikusabb, európaibb légkörrel találkozhatunk, amelyet nem lehet felülmúlni és a történelem szerelmesei számára kihagyhatatlan úticél.

Az alexandriai partvidék nem kevesebb, mint 70 km hosszan nyúlik el, a Nílus-delta északnyugati oldalától egészen a Mariút-tóig. A partvidéket gyönyörű öblök és kikötők tarkítják, mint például Abukir, és a félhold alakú alexandriai Keleti kikötő. 

A város a történelem és a modernitás egyvelegével nyűgözi le látogatóit. Habár a régi városból igen kevés maradt meg, Alexandria megőrizte mediterrán hangulatát és régi európai lakóházait, amelyek korabeli kávézókkal és görög-római műemlékekkel keverednek. A városban nélkülözhetetlen látnivalónak számít Pompey oszlopa, az alexandriai Nagy Könyvtár, a Nemzeti Múzeum, a Cornitche és Fort Quaitbey.

nile_c.jpg2. Nílus

Egyiptom legmeghatározóbb folyója, az emberiség bölcsőjének is nevezett Nílus. Az Egyiptomba látogatók számára az egyik legnépszerűbb programnak számít a hajótúra a Níluson. A Nílus körutazása leginkább a pihenni vágyók számára kedvező, amely a folyó partját leginkább a Luxor és Aswan közötti útvonalon fedi. 

A körutazás két fontos látványossága a Kom Ombo temploma és az Edfu Horus temploma, amelyeknél szinte minden hajó megáll. Ha inkább egy kevésbé pörgős élményt szeretnél, ellenben gyönyőrű kilátást a Nilust övező városokra, akkor ez a legjobb választás számodra. Emellett, számos lehetőség van arra, hogy eltölts egy felejthetetlen estét az egyiptomi főváros egyik luxus étteremhajóján. 

giza.jpg

1. Gízai piramisok

Egyiptomi utazásunk és a kötelező látnivalók listája nem lenne teljes a piramisok és a szfinx nélkül.  

A Kairó külvárosában található Gíza három különféle piramiskomplexumból áll. Ezek a Khufu nagy piramis, a Khafre piramis és a Menkaure piramis, amelyek Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz néven is ismertek. A Nagy Piramis az ókori világ hét csodájának egyike, és az egyetlen ami manapság még mindig áll. Mindegyik komplexumban egy másik egyiptomi fáraó sírja található és előttük áll a Szfinx is.

A három nagy piramison kívül még magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal kapcsolatos épületeket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bestexotic.blog.hu/api/trackback/id/tr2515503534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexander Kovats 2020.03.06. 11:41:55

Rendkívül jól összeszedett ajánlás. Köszönöm, hogy olvashattam!
Lehet, hogy holnap elő is veszem a bőröndöm, és csomagoló is.!
: )

BestExotic | Igényes egzotikus utazások

Nincs is nagyobb élmény annál, amikor új területeket fedezhetünk fel. Izgalmas kultúrák, aktív feltöltődés, új hangulatok vagy csak egyszerűen egy pihentető kikapcsolódás. A BestExotic-nál kizárólag prémium minőségi utazásokat találsz. Számunkra az a legfontosabb, hogy Te "csak" kikapcsolódhass és mindent megszervezzünk helyetted, ráadásul mindezt kedvező áron tegyük meg.

Kövess minket a Facebookon is!

süti beállítások módosítása