5 különleges ország, ami igazán sajátos kultúrával büszkélkedik

Utazásaink elsődleges célja általában a kikapcsolódás, a mindennapi fáradalmak kipihenése, a szürke hétköznapokból való elszakadás. A kalandvágyó utazó leginkább a kirándulás, a havas hegycsúcsok megmászása, trópusi esőerdők, barlangok, vízesések felfedezése, esetleg a búvárkodás vagy egy sivatagi túra miatt indul útnak. Vannak persze akiket az antik műemlékek és óvárosok, vagy éppen a katasztrófaturizmus motivál. Bármelyik is legyen a célunk, minden esetben érdemes informálódnunk az adott ország tradícióiról, kultúrájáról és tiszteletben tartanunk, alkalmazkodnunk a népi szokásokhoz. Számos ország kultúrája merőben eltér a miénktől, így néha nem is gondolnánk máshol mi az illendő és mi nem.

Íme néhány ország, ahol igazán izgalmas, sokszínű és egyben meglepő kulturális szokásokkal találkozhatunk !

barbados_2.jpg

1. Barbados

Elhíresült beceneve “Kis-Anglia”. Nem csoda, hiszen Barbados három évszázadon át brit gyarmat volt, s csupán 1966-ban vált függetlenné. A szigetállam és a helyiek magukon viselik a hajdani rabszolgasors nyomait, ennek ellenére Barbados -angol mintára- a térség legudvariasabb és legkulturáltabb országa lett, közben megőrizvén  a baján őslakók hagyományait egyaránt. Kultúrájukban az afrikai, a brit, az ír, a skót és az indiai ősök örökségei keverednek. Meglepő, de a sok évtizednyi sanyarú sorstól függetlenül, a lakosok vendégszeretete, humora és szoros érzelmi kapcsolatrendszere semmihez nem fogható. 

Az itt élőket nem látja a turista elégedetlenkedni, minden és mindenki békés és boldog. Az egymásnak való, önzetlen segítségnyújtás a világ legtermészetesebb dolga számukra. Az angol pub-ok, a lóversenyek és a tisztaság keveredik a baján rum bárokkal, a balinéz gasztronómiával és a máig fennmaradt cukornád ültetvényekkel. Ez a keveredés egy igazán egzotikus légkört teremt a szigeten. Érdekesség, hogy az apró sziget több mint 365 templommal rendelkezik, a lakosság nagy része anglikán de közel 100 féle felekezet képviselteti itt magát. Egyik kedvenc sportjuk az “úttenisz”, ami az eredeti sport helyi változata. Barbadoson törvény tiltja a katonaság öltözékéhez hasonló, terepmintás ruhák vagy egyéb kiegészítők viselését.

cubaaa.jpg

2. Kuba

Kuba egy újabb nagy színfoltja az egyedi kultúráknak. Sajnos számos negatív közhír kering a köztudatban, mint például a szegénység, a lehúzás, a koszos utcák és a nyomulós helyiek. Bár a szegénység igaz, ennek ellenére a kubai emberek mindig pozitívak, vidámak, barátságosak, segítőkészek, egyáltalán nem előítéletesek, egyszóval az életérzésük megmásíthatatlan. A helyi emberek rendkívül érdekes keverékei a különböző kultúráknak. Kubában élnek spanyolok és afrikaiak leszármazottai egyaránt, de ők mindannyian kubainak vallják magukat, megkülönböztetés nélkül. 

Tradícióikban óriási szerepe van a művészeteknek, valószínűleg az utcán sétálva bárkivel elegyednél beszélgetésbe, biztosan ír, fest, rajzol, táncol vagy zenél. Hagyományaiknak köszönhetjük a cha-cha-cha-t és a salsát, de ne feledkezzünk meg a kubai rumról vagy a kubai kézzel készített szivarokról se. Érdekesség, hogy itt különböző pénznem van a turisták és a helyiek számára is, emiatt megesik például, hogy egy taxis jobban keres mint egy orvos. A kubai emberek az utcán “élnek”, bármikor és bárhol találkozhatsz vidáman éneklő, táncoló emberekkel. Itt az sem meglepő, ha a turistákat megszólítják az utcán vagy a helyi piacon meghívnak néhány banánra. Nem, nem azért, hogy lehúzzanak, hanem mert őket valóban érdekli, hogyan érzed magad Kubában vagy honnan jöttél. Csak úgy, önzetlenül.

bali_1.jpg

3. Bali

Bali az Indonéz szigetvilág gyönyörű és egyik legnépszerűbb tagja. Annak ellenére, hogy Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, Bali lakói, a balinézek a hindu vallás hű követői.

A Balin élő emberek felettébb szorgalmasak, jóindulatúak, békések és hálásak. Ha a célod önmagad, a hit, a szeretet és a megbecsülés mélyebb megismerése akkor Bali a tökéletes tanító erre. Kultúrájuk igazán különleges, hiszen a vallás és az élet számukra szinte minden területen összefonódik. Minden eseményhez szertartásokat vagy imádkozásokat kötnek, például a helyi idős rizstermesztők, a mai napig minden munkanap kezdetekor és befejezésekor imádkoznak. 

Isteneik iránti erős tiszteletet jelzik a szigeten mindenfelé fel-fel bukkanó kosárkák is. A nők által készített, rizzsel, pénzzel, virágokkal teli kosárkák egyfajta “felajánlást” jelentenek, amelyeket az isteneiknek szánnak ajándékként és minden nap egy rituáléval “juttatnak el” hozzájuk. A balinézek teljesen eltérő naptárrendszert használnak mint mi, amit olyan matematikai rendszer alapján számítanak ki, ami leginkább passzol a rizs fejlődési szakaszaihoz és a balinézek életritmusához. Nem meglepő, ha hasonló nevekkel találkozol Balin, hiszen csak néhány név létezik és az első-, másod-, harmad- és negyedszülöttek minden családban ugyanazt a nevet kapják. És ha még több gyerek születik? Ebben az esetben ez a ciklus újra és úja megismétlődik. Általában becenevekkel különböztetik meg az embereket, hiszen családnév sem igazán jellemző itt.

thaifold.jpg

4. Thaiföld

Thaiföld kultúrája és maga az ország is nagymértékben fejlődött és nyugatiasodott az utóbbi időkben, azonban hagyományaik nagy részét a mai napig őrzik. Thaiföldön hosszú múltra tekint vissza a buddhizmus, ami számukra nem csak vallás, hanem egy életszemlélet valójában. A helyiek mélyen tisztelik és megtartják buddhista szokásaikat, viszont a turisták “tudatlanságával” szemben rendkívül toleránsak. A legtöbb ázsiai országhoz képest, Thaiföldön az emberek sokkal lazábbak, közvetlenebbek és sokkal kevésbé várják el a kultúrájukhoz való alkalmazkodást.  Ettől függetlenül, ha Thaiföldre utazunk, tartsuk tiszteletbe szokásaikat és figyeljünk arra, hogy cselekedeteink ne legyenek sértőek. 

A thai emberek gondolkodásmódját és viselkedésének rokonszenvességét nagy részben befolyásolja a buddhizmus. Az egyik legszimpatikusabb gesztus amit turistaként tehetsz, hogy mosolyogsz. Az itt élő emberek számára természetes, hogy mindig mosolyognak, még egy-egy feszültebb helyzetben sem jellemzőek a hangos szavak, viták. Ezzel fejezik ki az “élni és élni hagyni” életszemléletüket. A helyiek kézfogás helyett az úgynevezett “wai”-val köszönnek, ami egyfajta illedelmes meghajlás, összeillesztett tenyerekkel. Az országban minden testrésznek megvan a saját státusza. A fej a legszentebb és szó szerint érinthetetlen testrészük, a talp pedig a “legpiszkosabb”. Az öltözködést tekintve, szintén mondhatni elnézik a turistáknak a lengébb öltözetet, de nem illendő nagyon rövid szoknyát, nadrágot vagy felső testet alig takaró ruhákat hordani az utcán. Ezen felül régi hagyomány, hogy beltérben nem hordanak cipőt, így egy házba való belépés előtt illik levenni és kint hagyni.

seychelles.jpg

5. Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek egy aprócska szigetcsoport az Indiai-óceánban, messze mindentől és mindenkitől. Gyönyörű fehér homokos partjai, kristálytiszta vizei és varázslatos természeti kincsei egyértelműen minden ideérkezőt elvarázsol. Azonban, amilyen színes maga az ország, olyan színes a kultúrája is. Igazi multikulturális szigetállamról beszélhetünk, hiszen afrikaiak,  európaiak, indiaiak, perzsák, arabok, kínaiak és indiaiak betelepülése egyaránt hozzájárult a mai seychellois kultúra kialakulásához.

A brit fennhatóság alól csupán néhány évtizede függetlenedett Seychelle-szigetek, a fejlődő országok élén áll sok tekintetben. Az általuk használt, egyedi “seselwa” nyelv főként az angol, francia és kreol nyelvek keverékére hasonlít. A seychellois emberek abszolút vendégszeretőek és barátságosak, emellett mindennapjaikban megmutatkozik, hogy nem ítélkeznek egymás felett, a különböző származású felmenőik miatt. Az itt élők legfőbb bevétele a turizmusból és a halászatból származik. A helyiek tisztában vannak azzal, hogy milyen kivételes természeti kincsekkel rendelkezik élőhelyük, így rendkívüli figyelmet fordítanak annak megőrzésére és védelmére. Az Seychelle-szigetek lakói sokkal lassabb, kényelmesebb és lazább életet élnek, mint mi, európaiak. A szigetcsoport trópusi hangulata, abszolút inspirálja az itt élő embereket a művészetekre, meghatározó része az életüknek a zene, a ritmus és a tánc.

A bejegyzés trackback címe:

https://bestexotic.blog.hu/api/trackback/id/tr7815626082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.05.15. 18:12:55

És hol van a többi 48?

Csaba121 2020.05.15. 18:22:10

Azt azért tudod, hogy a fehér homok a guanótól fehér...

BestExotic | Igényes egzotikus utazások

Nincs is nagyobb élmény annál, amikor új területeket fedezhetünk fel. Izgalmas kultúrák, aktív feltöltődés, új hangulatok vagy csak egyszerűen egy pihentető kikapcsolódás. A BestExotic-nál kizárólag prémium minőségi utazásokat találsz. Számunkra az a legfontosabb, hogy Te "csak" kikapcsolódhass és mindent megszervezzünk helyetted, ráadásul mindezt kedvező áron tegyük meg.

Kövess minket a Facebookon is!

süti beállítások módosítása