5 kevésbé ismert, kihagyhatatlan természeti csoda a nagyvilágból

Görögország fehérre meszelt házikói, a Karib-térség álomszerű luxuspartjai, Egyiptom piramisai, Törökország bazársorai és még sorolhatnánk azokat a tipikus, régről ismert jellemzőket és látványosságokat amelyekről egy-egy ország mindenki számára ismert. Azonban van néhány eldugott, titokzatos csodahely a nagyvilágban, amelyekről nagyon kevesen tudnak a mai napig.

Íme néhány varázslatos helyszín, amely bár kevesek számára ismert, de felfedezésük mégis kivételes, örökre szóló élményt nyújthat.

thailand-khao-sok-nationalpark.jpg

1. Khao Sok Nemzeti Park

A Khao Sok Nemzeti Park, Thaiföld Surat Thani nevezetű tartományában található. A Nemzeti Park különlegességét az adja, hogy területe Dél-Thaiföld legnagyobb kiterjedésű, érintetlen erdőségének ad otthont. A trópusi esőerdő közel 740 négyzetkilométernyi területen fekszik, messze a nyüzsgő városok zajától. 

Felfedezése kötelező programnak számít a természet szerelmeseinek. A park esőerdői, dzsungelei egyedülállóan gazdag állat- és növényvilággal büszkélkednek. Ebben a képeslapra illő mesevilágban megtalálható a világ állatfajainak 5%-a. Találkozhatunk több mint 170 madárfajjal, ezen felül számtalan egzotikus állattal, köztük tapírral, pangolinnal, medvékkel, szarvasokkal, tigrisekkel de még vad elefántokkal is. Gyönyörű vízesések, barlangok, hatalmas mészkőszirtek lelhetőek itt fel  és mindemellett a világ legnagyobb virágai is. Lenyűgöző látványnak lehetünk részesei, kiváló program egy csónak- vagy kenutúra alkalmával az esőerdők között, a tavakon és folyókon evezve felfedezni a park csodáit.

rice-fields-bali_tegallalang-rice-terraces.jpg

2. Ubud rizsteraszai

Bali varázslatos szigetén számtalan rizsültetvényt fedezhetünk fel, hiszen a helyiek több mint fele rizstermesztésből él a mai napig. Ubud városa messze híres az úgynevezett Tegallalang rizsteraszairól, amelyek a völgyek lejtőin elterülve elképesztően színes és gyönyörű látványt nyújtanak. A balinézek megtartották ősi hagyományaikat, itt az emberek mindent szertartásokhoz kötnek és imával köszönnek meg, mint például a rizsaratást vagy minden munkanap kezdetét és végét. Rendkívül dolgosak az idős, helyi rizstermesztők, hiszen minden apró termőföldet próbálnak hasznosítani még a legdombosabb területeken is, ami nagy fáradsággal és áldozattal jár.

Ubud városa és rizsteraszai nagyon népszerűek a turisták körében. A művészek, festők és a természet szerelmesei számára ez az igazi paradicsom. A környékben idilli kis vendéglátók és művész kávézók várják az ide érkezőket.

sigiriya-rock-fortress-b3.jpg

3. Sigiriya szikla

Sigiriya sziklája vagy más néven az Oroszlán szikla, Srí Lanka középső tartományához tartozik, nem messze fekszik Dambulla városától. A lehengerlő helyszín, nevét egy monumentális, mintegy 200 méter magas, meredek szikláról kapta. Az ősi, helyi krónikák szerint hajdan egy Kassapa nevezetű király építtetett bevehetetlen fellegvárat a szikla tetejére.  

A szikla megmászásának izgalmát a több mint 1000 darab lépcsőfok garantálja, emellett a felfelé vezető utat számos ősi maradvány díszíti. A szikla falát a még épen fennmaradt megdöbbentő freskók borítják, bár a kutatások szerint anno a szikla teljes nyugati falát beborították ezek. Felfelé haladva találkozhatunk az úgynevezett tükörfallal is, ami egy olyan része a sziklafalnak, amit a legendák szerint a király kérésére csiszoltak rendkívül fényesre, hogy láthassa benne magát. Egy hatalmas oroszlánt formáló kapu maradványait is felfedezhetjük, erről kapta nevét a sziklavár.

A tetejére érve, természetesen bámulatos látvány fogadja az ideérkező turistákat és megcsodálhatják a legendás fellegvár maradványait is.

la_jalda.jpeg

4. Salto de la Jalda

Bár kétségtelen, hogy Dominika hallatán a fehér homokos tengerpart, a magasba nyúló pálmafák és a kristálytiszta tenger panorámája tárul elénk, azonban korántsem csak ennyit tartogat a turisták számára. 

A La Jalda vízesés a Dominikai Köztársaság keleti partján található, a Salto de la Jalda Nemzeti Park területén. Megdöbbentő lehet, hogy a terület a helyiek számára is alig ismert, nemhogy a turisták számára, mégis a Karib-térség legmagasabb vízesése címet viseli a maga 120 méteres zuhatagával. Mivel sokáig felfedezetlen terület volt, így kiépített túraútvonal sem volt a vízeséshez, azonban ma már profi túravezetők segítségével felfedezhetik ezt a szemet gyönyörködtető látványt a kalandvágyók. A Keleti-hegység gigantikus lombú, több száz éves fái között túrázva gyalogosan vagy lóháton közelíthető meg.  A természetes, eredeti szépségét megőrzött helyet még ma is kincsként őrzik a park őrei.

ik_kil_mexico.jpg

5. Ik Kil Cenote

Az Ik Kil nevezetű karsztképződmény a Yucatán-félszigeten, Mexikóban, azon belül is a mára világörökség részét képező Chichen Itza romváros közelében található. A térség városai, hajdan maják lakta települések voltak. A barlangokra pedig szent helyként tekintettek, hiszen ivóvíz forrásként szolgáltak számukra.

A cenote kifejezés beszakadt, eső-, talaj-, vagy tengervíz által feltöltött mészkőbarlangot jelent. Az egész világon Mexikóban fedezték fel a legtöbbet ezekből a természeti csodákból, ami annak köszönhető, hogy a Yucatán-félsziget egészét mészkő alkotja. A térség körülbelül 7000 ilyen barlangja közül, az egyik legszebb és legnagyobb az Ik Kil Cenote, a megközelítőleg 50 méter mélységével. Számtalan búvárt vonz ide a látványosság, hiszen a víz alatt varázslatos cseppköveket lehet felfedezni, de egyértelműen megéri csak szimplán a kristálytiszta, természetes medencékben való fürdőzésért is ellátogatni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bestexotic.blog.hu/api/trackback/id/tr8915626036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BestExotic | Igényes egzotikus utazások

Nincs is nagyobb élmény annál, amikor új területeket fedezhetünk fel. Izgalmas kultúrák, aktív feltöltődés, új hangulatok vagy csak egyszerűen egy pihentető kikapcsolódás. A BestExotic-nál kizárólag prémium minőségi utazásokat találsz. Számunkra az a legfontosabb, hogy Te "csak" kikapcsolódhass és mindent megszervezzünk helyetted, ráadásul mindezt kedvező áron tegyük meg.

Kövess minket a Facebookon is!

süti beállítások módosítása